Detartraj | O procedură într-adevăr necesară?

Ce implică ședința de detartraj cu ultrasunete?
Tratamentul prin care depunerile de tartru sunt îndepărtate poartă numele de “detartraj”. Tartrul este spart cu ajutorul unui aparat profesional cu ultrasunete care vibrează, iar vibrațiile acestuia ajută la dezintegrarea tartrului. În funcție de gradul de depunere de tartru, această procedură durează în medie 30 de minute. Modul în care acumulăm tartru diferă de la om la om, prin urmare, unele persoane pot forma aceste depuneri în numai câteva săptămâni de la detartraj, iar alte persoane în câteva luni bune. Este important de menționat faptul că această procedură nu poate fi replicată la domiciliu de către pacient. Echipamentul și produsele folosite în detartraj sunt de specialitate și nu pot fi folosite acasă.

Ce este tartrul și la ce vârstă apare?
Tartrul se formează prin acumularea plăcii bacteriene care în timp se mineralizează, formând astfel o depunere dură la nivelul danturii. Această depunere nu poate fi îndepărtată printr-un periaj obișnuit realizat acasă. Ne putem aștepta la apariția acestor depuneri de tartru începând cu vârsta de 8-9 ani. Prin urmare, este foarte important să ne obișnuim de mici cu prevenția și cu îndepărtarea acestuia prin procedura de detartraj.
Care sunt riscurile unui detartraj?
Este o procedură nedureroasă, dar care poate lăsa o sensibilitate la nivelul dinților, în funcție de pacient și de cantitatea de tartru depus. Sensibilitatea este normală în urma unui detartraj, deoarece dantura care era în trecut acoperită de un strat de tartru rămâne acum descoperită, având contact direct cu alimentele și băuturile consumate. Astfel, contactul cu alimente calde, reci sau dulci poate duce la o sensibilitate, care va dispărea în câteva zile după procedură.
Câte tipuri de tartru există?
Există două tipuri de tartru: supragingival și subgingival. Ambele tipuri de tartru pot fi eliminate în ședința de detartraj realizată de medicul stomatolog.
Tartru supragingival
Tartru subgingival
Care sunt riscurile tartrului pe termen lung?
Osul retroalveolar este și el în pericol când vine vorba de tartru, existând riscul ca acesta să se retragă. Odată cu retragerea osului, stabilitatea dinților are de suferit, aceștia fiind predispuși mișcării sau chiar căderii. Prin urmare, cel mai periculos scenariu cauzat de tartru este apariția parodontozei.

De ce apar depunerile de tartru?
Deoarece suntem diferiți, depinde de fiecare persoană în parte dacă este mai mult sau mai puțin predispusă la apariția tartrului. Unul dintre cei mai importanți factori de risc îl reprezintă natura alimentelor pe care alegem să le consumăm. Alți factori la fel de importanți sunt modul în care mestecăm alimentele, poziția dinților dar și igiena orală pe care o avem. Obiceiurile precum fumatul, consumul de băuturi carbogazoase sau consumul de dulciuri au și ele un impact major în apariția acestor depuneri.
Se poate preveni apariția tartrului?
Apariția tartrului poate fi doar întârziată, dar nu și oprită. Prin urmare, sunt câteva măsuri pe care le putem lua pentru a încetini formarea unei depuneri de tartru:
stabilirea unui regim alimentar sănătos;
o masticație corectă;
realizarea unui periaj corect de cel puțin două ori pe zi;
utilizarea aţei dentare şi a apei de gură.
Cum ştim că avem nevoie de detartraj?
Ședința de detartraj trebuie realizată cel puțin o dată la șase luni, deci ar trebui să te prezinți de cel puțin două ori pe an. Există cazuri în care detartrajul trebuie realizat mai des, de exemplu în cazul persoanelor fumătoare sau cu aparat dentar. Dacă știi că au trecut cel puțin șase luni de la ultimul detartraj, cu siguranță ai nevoie de o ședință. Depunerile de tartru nu sunt mereu vizibile cu ochiul liber, în special în cazul tartrului subgingival. Putem suspecta prezența tartrului în următoarele cazuri:
pete vizibile la nivelul dinților (de culoare gălbuie sau maronie);
un miros neplăcut în cavitatea bucală;
suprafața dinților se simte aspră, chiar şi după periaj;
sângerarea gingiilor în timpul periajului.
Concluzii
Tartul se formează în permanență, așadar înlăturarea acestuia trebuie făcută periodic, cel puțin o dată la șase luni.
În cazul persoanelor fumătoare este recomandată efectuarea detartrajului mai frecvent de șase luni (± 3 luni).
Detartrajul ne redă strălucirea dinților, așadar, realizarea acestuia poate oferi danturii noastre o nuanță mai albă, fără să fie necesar un tratament de albire dentară.
Rata de îngroșare a stratului de placă bacteriană poate fi doar încetinită, dar nu și oprită.
Îndepărtarea tartrului se realizează cu un aparat profesional și cu pastă abrazivă specială. Așadar, această procedură nu poate fi reprodusă la domiciliu.
Odată format, tartrul poate fi îndepărtat numai de un medic dentist.
Dacă ignorăm apariția tartrului, pe termen lung acest lucru poate duce la numeroase probleme. Pe lângă neplăceri estetice, tartrul duce la boli dentare, pierderea dinților și necesitatea de a investi în tratamente sau în înlocuirea dinților pierduți.
Majoritatea coloraților dentare pot fi îndepărtate în ședința de detartraj dentar. Poți afla aici cum apar aceste colorații dentare, pentru a le putea preveni în viitor.