Colorații dentare | 5 cauze reale

Dacă ai diverse colorații dentare, știm că acestea își pun amprenta pe modul în care vorbești, râzi și zâmbești. În momentul în care apar aceste colorații dentare încrederea în sine este cu siguranță afectată. Deoarece știm cât de mult afectează, ne dorim să îți explicăm cauzele acestor pete. Pe lângă motivele deja cunoscute, precum fumatul sau factorul genetic, există și cauze mai puțin discutate. Prin urmare, am pregătit pentru tine o listă cu principalele cauze ale apariției petelor dentare.
1. Înaintarea în vârstă
Dentina este substanța proteică care formează masa principală a dintelui. Aceasta se deteriorează în mod natural odată cu înaintarea în vârstă. Odată ce smalțul se subțiază, dentina aflată dedesubt începe să se vadă, astfel apar petele dentare. În acest caz, dintele preia culoarea gălbuie dată de dentină, aceasta fiind culoarea ei naturală. Pentru a încetini acest proces, este fundamental să ne protejăm smalțul cât de mult putem. Smalțul este învelișul care ține dentina acoperită, prin urmare, trebuie să ne asigurăm că este puternic și strălucitor. Protejarea smalțului se face prin igienă corectă, produse de calitate pentru îngrijirea dentară, alimente benefice, evitarea exceselor de zahăr sau a altor alimente nesănătoase, evitarea obiceiurilor nesănătoase (fumat, etc.).
2. Lipsa de vitamine și minerale
Lipsa nutriției adecvate duce la îmbătrânirea prematură a dinților. Acest lucru se întâmplă când organismul, inclusiv dinții, suferă de o lipsă de vitamine și nutrienți care susțin buna funcționare a corpului și a danturii. Stilul de viață mai alert ne împinge uneori să alegem mâncare nesănătoasă de tip fast-food, care de cele mai multe ori este săracă în nutrienți și vitamine. Așadar, lipsa acestor vitamine poate avea urmări grave asupra danturii și a gingiilor, precum sensibilitate și sângerare gingivală sau fracturi maxilare.
3. Bruxism
Bruxismul (scrâșnitul din dinți) poate duce la îmbătrânirea prematură a dinților și la îngălbenirea lor. Scrâșnitul din dinți duce la slăbirea smalțului, rezultând în apariția unei culori galbene a danturii. Te poți informa aici despre bruxism.
4. Traumatisme dentare
Asemănător bruxismului, traumele dentare cauzate de diverse căderi și accidentări pot provoca leziuni la nivelul danturii, rezultând în deteriorarea acestora. Dacă dinții sunt afectați de astfel de traumatisme, smalțul poate fi crăpat, iar ei se pot deteriora pe interior. Astfel, prin diverse crăpături și deteriorări, dinții încep să se decoloreze și să prezinte pete dentare.
5. Băuturi și alimente nocive
Alimente și băuturi puternic pigmentate
Datorită consumului de alimente și băuturi puternic pigmentate, smalțul se poate colora în timp, rezultând în pete dentare și dinți îngălbeniți. Câteva exemple de băuturi și alimente ce pot păta dinții: cafea, ceai, vin, sos, oțet balsamic, sucuri de fructe, sfeclă, fructele de pădure, curry, băuturile acidulate.
Alimente și băuturi cu acizi
Există alimente care nu pătează direct prin pigmentul lor, dar conțin acizi care afectează smalțul dinților și automat dinții devin mai galbeni. Câteva exemple de alimente și băuturi cu acizi: citrice, vin alb, îndulcitori artificiali, băuturi alcoolice.
Dacă dorim să consumăm astfel de produse în continuare trebuie să avem în vedere faptul că nu putem face exces. Consumul acestor alimente și băuturi cu moderație îți poate salva dantura. În plus, este important să consumăm ulterior un pahar cu apă pentru a curăța cavitatea bucală.
Știai că igienizarea profesională te poate scăpa de colorații dentare? Poți afla aici mai multe despre detartrajul cu ultrasunete și cum te poate ajuta.