Aparat dentar | Tot ce trebuie să știi despre el

Ce este un aparat dentar?
Aparatul dentar este soluția recomandată pentru corectarea anomaliilor dento-maxilare. Optarea pentru un aparat dentar este în primul rând bazată pe motive funcționale, iar abia apoi pe motive estetice. O poziție corectă a dinților pe arcadă nu este doar plăcută din punct de vedere estetic, ci are și numeroase beneficii care contribuie la calitatea vieții noastre.
Cum funcționează un aparat dentar?
Aplicând o presiune la nivelul dinților, aparatul dentar are forța de a corecta poziția acestora. În plus, tratamentul ortodontic poate corecta asimetrii faciale, astfel, aspectul fizionomic este și el îmbunătățit. Câteva exemple de cazuri reale în care tratamentul ortodontic corectează asimetria facială:
Buza pacientului este împinsă în exterior datorită dinților, uneori fiind chiar greu sau imposibil de închis complet gura.
Pacientul are buza împinsă asimetric, datorită unui canin ieșit în exterior.
Buza este împinsă în interior, datorită dinților înclinați către interiorul gurii. Astfel, buza pare înfundată și subțiată, oferind un aspect îmbătrânit al gurii.
Devierea mandibulei spre stânga sau dreapta, cauzând astfel o asimetrie facială majoră.
Bărbia pacientului este alungită, lăsând impresia de o față exagerat de alungită și de obraji care nu ies în evidență suficient.
Cum știm dacă avem nevoie de un aparat dentar?
Necesitatea unui aparat dentar este stabilită de medicul ortodont. Este posibil să avem nevoie de un aparat dentar dacă ne regăsim în una sau mai multe situații precum:
Aspect estetic neplăcut al danturii datorită poziționării;
Bruxism (scrâșnitul dinților);
Dicție dificilă;
Dinți înghesuiți;
Masticație dificilă;
Mușcătură incorectă;
Probleme de aliniere;
Probleme gingivale datorită mușcăturii incorecte.
Cum decurge un tratament ortodontic?
CONSULTAȚIA DE SPECIALITATE
Ca în multe alte tratamente stomatologice, totul începe cu o consultație de specialitate. Pentru această consultație, medicul ortodont are nevoie de un set de radiografii pentru a putea analiza dantura pacientului. În urma acestei consultații, medicul ortodont poate realiza un plan de tratament personalizat.
ACTIVAREA APARATULUI DENTAR
O procedură foarte simplă și lipsită de durere, care durează aproximativ o oră pentru o arcadă. Înainte ca aparatul dentar să fie montat cu ajutorul unui adeziv special, se realizează o igienizare profesională (detartraj cu ultrasunete și periaj profesional).
CONTROL PERIODIC
Similar altor tratamente, este necesară vizita periodică la medicul ortodont pentru a putea observa evoluția danturii. Prin respectarea acestor vizite, ne asigurăm ca evoluția este cea pe care ne-o dorim și că nu întâmpinăm dificultăți care ar afecta rezultatul final.
ÎNDEPĂRTAREA APARATULUI DENTAR
Când se ajunge la rezultatul final, îndepărtarea aparatului dentar se realizează doar în cadrul cabinetului stomatologic de către medicul ortodont. Acest proces nu durează mai mult de o oră, fiind urmat de o ședință de igienizare profesională (detartraj cu ultrasunete și periaj profesional).
PURTAREA APARATULUI DE CONTENȚIE
Acesta fiind de două tipuri, fix sau mobil, are rolul de a păstra dinții în poziția dorită. Mai departe pacientul trebuie să respecte indicațiile oferite de către medic.
Care sunt beneficiile unui aparat dentar?
Corectarea dinților malpoziționați
Migrarea dinților pe arcada dentară într-o poziție corectă.
Corectarea spațiilor interdentare
Spațiile interdentare exagerate sau chiar lipsa acestor spații este corectată de aparatul dentar.
Igiena corectă
Curățarea și igienizarea danturii devine mai ușoară și eficientă când dinții nu mai sunt înghesuiți.
Îmbunătățirea aspectului
Devenim mai încrezători și confortabili cu propria înfățișare când avem un zâmbet frumos și o dantură poziționată corect.
Îmbunătățirea dicției
Sunetele sunt formate din mișcările limbii contra dinților superiori. Astfel, dacă dinții sunt poziționați incorect, apar deseori probleme de dicție (ex: vorbirea sâsâită). Aceste probleme se remediază cu ajutorul îndreptării dinților.
Reducerea riscului paradontozei și afecțiunilor gingivale
Deoarece dinții devin mai ușor de igienizat, riscul apariției acestor boli este redus considerabil.
Îmbunătățirea funcționalității
O bună funcționalitate include o mușcătură corectă și o dezvoltare benefică a danturii.
Îmbunătățirea masticației și a digestiei
Procesul digestiv începe din cavitatea bucală, odată cu masticația. Când alimentele nu sunt masticate suficient pot apărea probleme la stomac și diverse probleme digestive, deoarece alimentele sunt digerate în bucăți prea mari.
Prevenirea eroziunii dentare
Dantura aliniată incorect cauzează aplicarea unei forțe exagerat de mari pe un anumit dinte, iar treptat acest lucru duce la erodarea osului. Astfel, aparatul dentar corectează poziția danturii și automat a modului de aplicare a forței.
Prevenirea durerilor și a leziunilor dentare
Dantura inegală poate rezulta în mușcarea excesivă a pielii fălcilor în timpul vorbirii sau a masticației. În plus, poziția incorectă a danturii favorizează apariția accidentelor (ex: dantura îndreptată spre exterior).
Reducerea riscului apariției cariilor dentare
Când periajul devine mai eficient, riscul apariției cariilor este redus considerabil.
Câte tipuri de aparate dentare există?
APARATE DENTARE FIXE


APARATE DENTARE MOBILE
Care este vârsta maximă pentru un aparat dentar?
Ca în multe alte situații, este recomandată intervenția cu astfel de tratament cât mai devreme posibil. Însă, acest lucru nu înseamnă sub nici o formă că există o vârstă maximă pentru un tratament ortodontic. Fie copil, adolescent sau adult, aparatul dentar poate fi purtat indiferent de vârstă.
Cât timp purtăm aparatul dentar?
Această întrebare o poate răspunde cu exactitate doar un medic ortodont în timpul consultației. În funcție de caz, poate fi o perioadă între 6 și 24 de luni. Deoarece știm că și motivația pacientului are de suferit când perioada purtării crește, recomandăm ca tratamentul să fie respectat în totalitate. Așadar, pentru a purta aparatul dentar cât mai puțin, dar fără să afectăm rezultatele finale, este recomandat să fie respectate în totalitate indicațiile medicului specialist.
Există diverse variabile care joacă un rol fundamental când vine vorba de timpul necesar purtării unui aparat dentar. Ca în multe alte tratamente, acest timp este influențat de factori precum:
Planul de tratament;
Tipul aparatului;
Statusul dentar al pacientului la început de tratament;
Implicarea pacientului în tratament (respectarea cu strictețe a indicațiilor oferite);
Vârsta pacientului;
Igiena orală a pacientului.
La ce durere ne putem aștepta când purtăm un aparat dentar?
Imediat după montarea unui aparat dentar ne putem aștepta la durere și disconfort, pentru o durată de câteva zile. Aceste efecte sunt foarte normale, deoarece un aparat dentar implică o jenă în perioada acomodării. Dacă masticația, alimentația, vorbirea și igienizarea sunt realizate conform indicațiilor medicului, disconfortul nu va fi o problemă de lungă durată, iar acomodarea va fi mai rapidă.
Poți afla mult mai multe aici, unde am luat 10 lucruri frecvent spuse despre aparatul dentar și am dat verdictul nostru – care sunt mituri și care sunt adevărate.
2 comments
Pingback: Aparatul dentar: 10 Mituri, Fapte & Explicații | Optim Dent
Pingback: 5 sfaturi pentru dinți sănătoși la copii | Optim Dent
Comments are closed.