Obturație de canal | Tot ce trebuie să știi
Pentru a înțelege ce este o obturație de canal, trebuie să înțelegem cum se ajunge la nevoia acestei proceduri. Obturația de canal este ultima fază a unui tratament endodontic. Tratamentul endodontic este menit să înlăture o durere deja prezentă la nivelul dintelui, iar dacă este realizat corect, este un tratament lipsit de dureri sau complicații. Un tratament endodontic realizat de către un specialist în această ramură are o rată de succes de peste 98%, prin urmare, experiența medicului joacă un rol fundamental în rezultatul final al procedurii.
Anatomia dintelui
Din punct de vedere anatomic, dintele este format din trei straturi, fiecare având un rol foarte important și unic. De la exterior spre interior, straturile sunt următoarele:
Smalț
Acest strat reprezintă învelișul exterior al dintelui, strat pe care îl putem observa cu ochiul liber.
Dentină
Această structură se află sub smalț și nu poate fi observată cu ochiul liber, fiind mereu acoperită. Culoarea acestui strat este gălbuie sau gri-gălbuie.
Cameră pulpară
Ultimul strat este situat în interiorul dintelui și este format din nervul dentar și vase de sânge. Acest spațiu din interiorul dintelui este unul închis, cu pereți duri, și se întinde pe toată lungimea rădăcinii dintelui.
Ce este nervul dentar?
Nervul dentar este componenta vie a dintelui, așadar, un dinte cu nervul dentar prezent se consideră un „dinte viu”. În momentul în care nervul trebuie scos, se realizează devitalizarea acelui dinte. Dacă apare întrebarea: “Poate un dinte să reziste fără nerv?”, răspunsul este da. Un dinte care are nevoie de un tratament endodontic poate supraviețui fără nici o problemă fără componenta vie. Acesta primește în continuare nutrienții necesari de la vasele de sânge și țesuturile înconjurătoare.
Când este indicată scoaterea nervului dentar?
În cazurile generale, se optează pentru un tratament endodontic în următoarele situații:
durere la masticație;
durere acută rezultată din sensibilitate dentară ridicată;
carie profundă în stadiu avansat care a ajuns la camera pulpară;
șlefuirea dintelui pentru o lucrare protetică;
fractură dentară (în urma unei traume);
abces dentar (dintele este umflat, gingia din jurul dintelui este umflată).
Indiferent de cazul pacientului, un tratament endodontic nu poate începe niciodată fără confirmarea unei radiografii dentare care să includă dintele afectat. Radiografia oferă o image clară în care se poate observa dacă această procedură este necesară pentru pacient.
Ce se întâmplă dacă nu scoatem nervul dentar?
Există situații în care întârzierea prezentării la medicul stomatolog pentru această procedură poate duce la pierderea dintelui. De exemplu, dintele poate deveni asimptomatic odată cu trecerea timpului și durerea poate să dispară la un moment dat. Acest lucru nu înseamnă că problema s-a rezolvat de la sine, deoarece infecția continuă să se extindă, rezultând în gangrenă pulpară și eventual la pierderea dintelui.
Care sunt etapele unui tratament endodontic?
Plan de tratament
Înainte de a începe orice fel de tratament endodontic, este necesară o radiografie dentară. Aceasta oferă specialistului o imagine clară a dintelui la care urmează să lucreze și oferă detalii importante, precum lungimea canalelor și forma acestora.
Anestezie locală
Tratamentul endodontic necesită anestezie locală pentru a face această procedură una lipsită de orice durere și disconfort.
Curățarea canalelor
Pentru început, medicul endodont va curăța canalele rădăcinii cu ajutorul unor ace endodontice, pregătind astfel canalele. Specialistul va îndepărta cu mare atenție resturile de țesut din camera pulpară și orice bacterii rămase. Această etapă este deosebit de importantă, deoarece în cazul în care îndepărtarea nu este eficientă, se pot dezvolta infecții la nivelul rădăcinii. Pentru acest pas, medicul endodont va folosi substanțe speciale pe canale, precum antibiotice și hidroxid de calciu.
Obturația canalelor
În cazul în care există o infecție la nivelul pulpei dentare, medicul poate decide să lase dintele deschis pentru câteva zile, pentru drenarea puroiului și vindecarea locului. La momentul potrivit și doar în condiții de siguranță, dintelui îi este realizată obturația de canal.
Reconstrucție dentară
Odată finalizat tratamentul endodontic, specialistul va propune următoarele alternative, în funcție de starea dintelui tratat: obturație dentară (plombarea dintelui) sau aplicarea unei coroane dentare. Aceste variante rămân a fi discutate și alese doar împreună cu medicul stomatolog la fața locului, deoarece alternativele diferă în complexitate, costuri și perioada de adaptare.
Cum știm că obturația de canal a fost efectuată corect?
La finalul obturației de canal se realizează o radiografie de control pentru a evalua tratamentul endodontic și pentru a ne asigura că a fost realizat corespunzător. Această siguranță este atât pentru confortul pacientului, cât și pentru întreaga echipă medicală, pentru a avea o imagine reală a stării de sănătate a dintelui tratat. Din acest motiv, radiografia inițială și radiografia de control reprezintă cele mai bune instrumente pentru a evalua calitatea tratamentului realizat.
La ce să ne așteptăm după o obturație de canal?
Dintele tratat nu ar trebui să mai aibă sensibilitate dentară, deoarece nervul este cel responsabil de a ne oferi senzația de sensibilitate. Dacă nu există nerv dentar, nu ar trebui să existe sensibilitate dentară. De asemenea, un dinte fără nerv este un organ mort, fiind astfel mai fragil și mai predispus la fracturi dentare. Trebuie să avem grijă de dintele respectiv și să ținem la control sănătatea dentară pentru a preveni eventuale probleme apărute în timp. Prin urmare, acest dinte trebuie folosit cu grijă atât în timpul alimentației, cât și în viața de zi cu zi (evitarea obiceiului de a roade obiecte, de a deschide obiecte cu dinții, etc.). În timpul alimentației nu se recomandă mestecarea alimentelor foarte dure (crutoane dure, alune, semințe, bomboane tari, nuci, etc.), când știm că în acea zonă avem un dinte tratat.
Cum alegem reconstrucția dentară potrivită?
Obturație dentară (plomba dentară)
Obturația dentară reprezintă o restaurare directă care constă în umplerea cavității realizate ca urmare a tratamentului endodontic cu un material de culoarea naturală a dintelui. Rezultatul va fi foarte natural, deoarece dintele tratat nu va putea fi deosebit de dinții naturali și sănătoși, iar obturația nu va fi vizibilă. În plus, obturația dentară este o soluție definitivă, iar rezistența acesteia se bazează în mare parte pe pacient și grija pe care o să o ofere dintelui tratat și plombei realizate.
Lucrare protetică
Coroana dentară este potrivită în cazurile în care dintele este foarte afectat și distrus de caria dentară, iar acesta are nevoie de o restaurare mai complexă realizată de un tehnician dentar în laborator. Coroana dentară va fi cimentată definitiv, va arată și se va comporta ca un dinte natural. Din acest motiv, pentru a preveni fracturarea dintelui, în multe situații este recomandată îmbrăcarea acestuia cu o coroană dentară care sa îi ofere aspect natural și rezistență crescută.
Este costisitor acest tip de tratament?
Considerate uneori ca fiind proceduri costisitoare, tratamentele endodontice sunt cele care salvează dintele în cauză. Înainte de a decide dacă aceste tratamente sunt costisitoare sau nu, este important să înțelegem faptul că alternativa reprezintă pierderea dintelui respectiv. Prin urmare, costul unei extracții, urmate de proteză, punte dentară, implant dentar sau orice altă restaurare dentară, este cu siguranță considerabil mai ridicat comparativ cu tratamentul de canal.
Putem preveni scoaterea nervului dentar?
Da. Cu siguranță aceste evenimente pot fi prevenite prin igienă orală corectă, stil de viață sănătos și control periodic la medicul stomatolog de două ori pe an. Asigură-te că îți periezi dinții zilnic de cel puțin două ori pe zi, folosești produse adiționale de îngrijire a danturii (ață dentară, apă de gură, periuță interdentară) și foarte important – dacă simți orice deranj, durere, disconfort sau schimbare la dantura ta, contactează un medic stomatolog cât mai repede. Timpul este foarte important pentru a putea depista și opri în timp util avansarea unei afecțiuni dentare.
Dacă avem dureri dentare înseamnă că nervul trebuie scos?
Nu. Tratamentul endodontic nu este răspunsul pentru orice durere și disconfort la nivelul danturii. Acest tratament este necesar în cazurile în care nu mai există altă opțiune, iar afecțiunea dentară este în stadiu avansat. Medicul stomatolog are ca scop principal salvarea dinților în forma lor intactă, inclusiv cu nervul dentar. Prin urmare, se va alege scoaterea nervului numai în situații extreme când nu mai există alternative.
Poți afla aici mai multe despre coroana dentară necesară completării tratamentului endodontic.