Anestezie dentară | 8 întrebări frecvente

Design-fără-titlu-4-1024x858.png

Înainte de anestezia dentară

Înainte de anul 1846 pacienţii nu intrau în sala de operaţii neliniştiţi din cauza fricii de ac, ci intrau îngroziţi de ce urma să se întâmple De ce?  Deoarece nu exista nici un fel de anestezie care să înlăture durerea intervenției.

Prima anestezie dentară

În anul 1846 s-a realizat prima extracție dentară lipsită de dureri, și asta din cauza anesteziei aplicate. Putem să considerăm acel moment ca fiind unul de neuitat pentru medicină, dar și pentru pacienți. Acel moment revoluționar a schimbat complet modul în care tratamentele stomatologice se realizează.

Anestezia dentară în prezent

Anestezia dentară este procedura menită să înlăture orice senzație de durere când se realizează diverse manopere stomatologice. În urma anesteziei pacientul nu simte durere, singura senzație care rămâne este cea a vibrațiilor produse de instrumentele de lucru. Această practică este atât de obișnuită în zilele noastre încât nu prezintă contraindicații sau riscuri considerabile.
Pentru a veni în ajutorul pacienților, am răspuns la cele mai frecvente întrebări despre anestezia dentară:

Când este necesară anestezia dentară?

Anestezia se folosește în manoperele stomatologice care pot implica dureri, precum:

Chiuretaj parodontal;

Chiuretaj parodontal;

Extracția dentară;

Inserarea implantului dentar;

Manopere chirurgicale;

Rezecții apicale.

Ce anestezie folosim?

Anestezia locoregională este folosită de către specialiștii Optim Dent în cadrul procedurilor stomatologice. Acest tip de anestezie are ca rol suprimarea temporară a senzației de durere într-o zona exactă a cavității orale. Anestezia locoregională se împarte în:

Anestezie topică

Această anestezie este una superficială și poate fi sub formă de spray, gel sau unguent.

Anestezie injectabilă

Acest tip de anestezie se introduce cu ajutorul unei seringi și este cea utilizată formă de anestezie în stomatologie.

Cum să te pregătești pentru anestezia dentară?

Cel mai important este ca pacientul să fie deschis cu medicul stomatolog și să îi comunice starea sănătății, eventuale tratamente sau medicamente pe care le administrează, alergii sau reacții adverse la alte proceduri medicale. Este foarte important ca pacientul să răspundă sincer la întrebările adresate de către medicul stomatolog. Recomandăm tuturor pacienților să aibă în vedere următoarele aspecte:

Să evite cafeaua și băuturile energizante înainte de anestezie, deoarece acestea pot diminua efectul anestezic (aproximativ 12 ore);

Să mănânce și să bea apă înainte de a ajunge la cabinetul stomatologic;

Să nu consume băuturi alcoolice înainte de anestezie (aproximativ 12 ore).

Care sunt dezavantajele unei anestezii dentare?

Anestezia nu prezintă dezavantaje considerabile, aceasta având un număr mic de contraindicații, riscuri sau complicații. În plus, anestezia este eliminată rapid din organism, așadar nu afectează pacientul pe termen lung. Este important de reținut faptul că fiecare organism este diferit iar reacțiile unei anestezii dentare diferă. Prin urmare, unii pacienți pot experimenta o senzație de amețeală, oboseală sau durere de cap. În cele mai dese cazuri, pacientul își poate continua ziua fără probleme după o anestezie dentară, poate conduce un autovehicul, poate lucra, etc. În caz contrar, medicul va oferi indicații speciale în funcție de cazul pacientului.

Ce rol are adrenalina în anestezia dentară?

Adrenalina prezentă în anestezia dentară oferă următoarele beneficii:

Anestezic cu efect mai îndelungat;

Risc scăzut de toxicitate;

Risc scăzut de sângerări locale;

Absorbție lentă în circulație.

Există anestezie dentară fără adrenalină?

Anestezia dentară fără adrenalină este potrivită pentru unele categorii de pacienți, în principal cei cu probleme cardiovasculare. Din acest motiv este foarte important să răspundeți corect întrebărilor puse de medicul stomatolog referitoare la starea de sănătate, pentru a vă administra anestezia și doza potrivită. Anestezia dentară fără adrenalină are un efect mai scăzut, durează mai puțin și senzația de durere poate să apară în timpul procedurii stomatologice. În acest caz, medicul stomatolog trebuie să fie informat imediat de orice simptom care vă deranjează și să acționeze conform procedurii.

Poate o anestezie dentară să nu își facă efectul?

În general, o anestezie se instalează în 2-5 minute, însă există cazuri în care se instalează mai greu sau chiar deloc. Motivele principale pot fi următoarele:

Consum de cofeină sau băuturi energizante;

Injectare incorectă;

Infecție acută;

Inflamație pulpară;

Consum de medicamente antiinflamatoare sau antidepresive;

Consum de băuturi alcoolice sau alte substanțe.

Ce categorii de pacienți necesită atenție specială?

Există categorii de pacienți care trebuie să fie evaluați de către medicul stomatolog pentru a decide dacă pot beneficia de anestezie. Aceste categorii sunt următoarele:

Copii;

Femei însărcinate;

Pacienți care prezintă boli la nivelul inimii;

Pacienți vârstnici;

Pacienți cu nevoi speciale;

Pacienți cu afecțiuni neurologice;

Pacienți care suferă de obezitate;

Pacienți care suferă de hipertensiune.

Tu știi care este cea mai întâlnită procedură care necesită anestezie dentară? Poți descoperi aici!

Hai să ne cunoaștem!

PROGRAMEAZĂ-TE!

Ne poți contacta telefonic de luni până vineri în intervalul orar 9:00-20:00 sau oricând pe adresa noastră de email.


PROGRAMĂRI

+40 744 342 485EMAIL

contact@optimdent.roUrmărește-ne pe

SOCIAL MEDIA

Vrei să descoperi sfaturi utile direct din partea specialiștilor? Urmărește-ne!© OPTIM DENT 2024. Toate drepturile rezervate.