Aparatul dentar: 10 Mituri, Adevăruri & Explicații
Haideți să fim sinceri: Aparatul dentar este deseori perceput ca un tratament neplăcut, costisitor și care durează o veșnicie. Poate chiar tu ai purtat sau cunoști pe cineva care a purtat aparat dentar. Ca în multe alte subiecte de interes, există și în cazul aparatului dentar multe concepții greșite care pot circula și pot ajunge la urechile noastre.
Pe baza experienței noastre, am explorat cele mai populare păreri despre aparatul dentar și am decis să le împărtășim cu voi, împreună cu verdictul nostru – MIT sau ADEVĂRAT.
#1: Aparatul dentar este pentru copii și adolescenți
MIT
Vremurile în care se credea acest lucru au trecut, iar din fericire numărul pacienților adulți care recurg la aparate dentare este într-o continuă creștere. Această creștere se poate datora faptului că adulții au devenit din ce în ce mai înțelegători în ceea ce privește necesitatea acestui dispozitiv și beneficiile majore pe care le aduce un aparat dentar. În plus, există diverse tipuri de aparate dentare care se pliază pe dorințele adulților.
#2: Aparatul dentar poate dura ani de zile
MIT
Cu siguranță există persoane speriate de faptul că aparatul dentar se poate prelungi ani de zile, însă acest lucru nu ar trebui să se întâmple. În funcție de vârsta pacientului, statusul dentar, planul de tratament și tipul de aparat dentar, acesta este purtat pe o perioadă determinată, între 6 și 24 de luni. Această perioadă este influențată și de implicarea și responsabilitatea pacientului în întregul proces (prezentarea la controale periodice, grija aparatului, urmarea instrucțiunilor oferite de ortodont, etc.).
#3: Trebuie să renunți la foarte multe alimente
MIT
Este normal faptul că un aparat dentar necesită mai multă atenție, în comparație cu dantura fără aparat dentar. Cum trebuie să ne adaptăm igiena dentară, vorbitul si obiceiurile la un aparat dentar, așa trebuie să procedăm și cu alimentația. Cei cu aparat dentar o să simtă alimentele care le îngreunează masticația, astfel o să prefere singuri să evite acele alimente. În plus, restricțiile alimentare variază în funcție de tipul aparatului dentar. Dacă este vorba de un aparat dentar fix, recomandăm evitarea următoarelor alimente:
#4: Orice medic stomatolog poate îndrepta dantura
MIT
Specialitatea care se ocupă de îndreptarea dinților poartă numele de ortodonție. După finalizarea studiilor de medicină stomatologică, viitorii specialiști în ortodonție trec printr-un rezidențiat de trei ani pentru obținerea titlului de medic specialist în Ortodonție și ortopedie dento-facială. Un medic specialist ortodont are în spate studii și cursuri profesionale pentru a oferi aceste tratamente ortodontice.
#5: Uneori este necesară extracția unor dinți
ADEVĂR
Extracția dinților nu face parte din fiecare tratament ortodontic, așadar, nu este o regulă aplicabilă la fiecare pacient. Cu toate acestea, pacientul trebuie să fie pregătit de astfel de planuri de tratament propuse de către medicul ortodont. Uite câteva motive de ce este necesară extracția dentară pentru a avea o dantură corectă și a avea succes tratamentul ortodontic:
#6: Purtarea aparatului dentar implică dureri
MIT
Un tratament ortodontic corect nu implică dureri, așadar, nu este nici un motiv pentru care pacientul să experimenteze o senzație de durere permanentă la nivelul danturii. În momentul în care aparatul dentar este montat, există o tensiune la nivelul dinților care poate dura maxim câteva zile. Această presiune este de scurtă durată, până când gingiile se adaptează tratamentului ortodontic. În cazurile generale, această tensiune poate dura 2-3 zile.
#7: Dantura necesită o îngrijire deosebită când ai aparat dentar
ADEVĂR
Dacă este vorba de un aparat dentar mobil, acesta este mult mai ușor de curățat, deoarece este îndepărtat pentru a fi igienizat. În schimb, un aparat dentar fix necesită o atenție sporită, datorită zonelor greu accesibile. Cel mai recomandat este să se apeleze la produse de igienă dentară precum apă de gură, ață dentară, duș bucal și periuță interdentară. Tot procesul de curățare trebuie să fie făcut sub atenție maximă, deoarece aparatul dentar fix se poate desprinde sau desface dacă mișcările sunt prea agresive.
#8: Aparatul dentar are și alte beneficii pe lângă cele estetice
ADEVĂR
Deși motivele estetice sunt cele care ne împing de la spate să alegem un aparat dentar, adevărul este ca sunt multe alte beneficii majore. Odată cu alinierea danturii, mușcătura se corectează, lucru care permite la o igienă eficientă și corectă, dicție îmbunătățită, reducerea apariției cariilor și o digestie mai bună.
#9: Oricine poate alege aparatul invizibil detașabil
MIT
Aparatele invizibile de corecție a danturii sunt extrem de utile în scopuri estetice, în remedierea problemelor dentare simple, în special pentru zona frontală sau în cazul spațiilor minore. Aceste aparate nu rezolvă problema ocluziei, a caninilor incluși, nu dezvoltă mușchii și ligamentele. Prin urmare, acest aparat ortodontic are ca scop principal îndreptarea dinților, însă acesta nu poate fi folosit pentru cazurile complexe.
#10: Nu poți practica sporturi cu aparatul dentar
MIT
Aparatul dentar nu impiedică practicarea sporturilor, indiferent de natura acestora. Cu toate acestea, este important să ținem cont de faptul că acesta există și este necesară o atenție mai mare asupra protecției capului și a gurii. Această atenție, însă, trebuie să existe chiar și în momentele când nu există aparat dentar, pentru a evita orice fel de trauma asupra maxilarului sau a dinților. Prin urmare, aparatul dentar nu schimbă cu nimic practicarea sporturilor.
Curios să afli mai multe despre aparatul dentar? Poți descoperi aici tot ce trebuie să știi despre tratamentul ortodontic!