Coroana dentară | Tot ce trebuie să știi
Ce este coroana dentară?
Coroana dentară este o lucrare protetică care are rolul de a substitui un dinte lipsă. Aceasta este realizată în laboratorul dentar în urma amprentei luate în cabinetul stomatologic. Coroana dentară este aplicată pe un suport, iar în funcție de pacient acest suport poate fi un:
Dinte șlefuit
Implant dentar
Pivot dentar
Când este necesară coroana dentară?
Necesitatea optării pentru această lucrare protetică este stabilită de către specialist, în funcție de starea dintelui și planul de tratament. Medicul este responsabil de a decide dacă ești un candidat bun pentru o coroană dentară, iar în cazurile generale se urmăresc următoarele aspecte:
Ești un candidat bun dacă…
Este necesar în completarea tratamentului endodontic;
Este necesară acoperirea unui implant dentar;
Este necesară acoperirea unui pivot;
Rădăcina dintelui este singura rămasă, cu condiția să fie în stare bună;
Dintele are fisuri adânci;
Dintele este fisurat sau fracturat.
Nu ești un candidat bun dacă…
Dintele este sănătos și singurul deranj este culoarea;
Dintele are o carie care nu au ajuns la nerv;
Dintele are o carie de dimensiune medie;
Dintele are o fisură superficială.
Ce rol are coroana dentară?
ESTETIC
Coroana dentară cu rol preponderent estetic trebuie să fie una foarte naturală. Materialul acesteia trebuie să reproducă culoarea dinților vecini în totalitate, iar coroana trebuie să se integreze perfect cu aceștia. Cel mai des găsim aceste coroane dentare în zona frontală a danturii, unde aspectul trebuie să fie impecabil.
FUNCȚIONAL
Coroana dentară care are scop preponderent funcțional trebuie să fie foarte rezistentă, acesta fiind rolul ei principal. Deseori această coroană dentară este potrivită pentru molarii aflați în spate, unde rezistența este fundamentală.
ORTODONTIC
Coroana dentară cu rol preponderent ortodontic reprezintă o soluție temporară pentru acoperirea unui dinte pe o perioadă limitată de timp. Acest tip de coroană dentară trebuie să fie ușor de înlocuit, iar rezistența ei poate fi de la câteva luni la un an.
Câte tipuri de coroane dentare există?
În funcție de materialul din care aceasta este făcută, coroana dentară poate fi:
Cu toate acestea, cele mai des utilizate și cunoscute coroane dentare sunt următoarele:
Coroană ceramo-zirconiu
Această coroană dentară este foarte des întâlnită datorită aspectului foarte estetic, dar și rezistenței acesteia.
Coroană integral ceramică
Aceste coroane reprezintă soluția ideală pentru un rezultat cât mai natural, aproape imposibil de deosebit din cauza transparenței ceramicii.
Coroană metalo-ceramică
Aceste coroane reprezintă îmbinarea acestor două materiale, scheletul metalic fiind îmbrăcat cu un strat de ceramică. Aspectul final este unul natural, deoarece specialistul stabilește nuanța acestei coroane în funcție de dinții vecini.
Coroană zirconiu
Zirconiul reprezintă la momentul actual cel mai estetic, biocompatibil, solid și natural material. Aspectul unei coroane din zirconiu este extrem de natural, iar rezistența acesteia este una foarte mare. Nu doar că este cea mai sigură alegere pentru pacienții foarte alergici, dar și acomodarea cu acest tip de coroană este una foarte confortabilă.
Care sunt avantajele unei coroane dentare?
Cum îngrijim coroana dentară?
Dacă apelăm la o coroană dentară trebuie să ne comportăm cât mai natural. Igiena orală trebuie să rămână în continuare normală, cu periaj de cel puțin două ori pe zi și folosirea produselor suplimentare de igienă (duș bucal, apă de gură, ață dentară, periuță interdentară). Este fundamentală înlăturarea resturilor alimentare din zonele greu accesibile pentru a evita apariția afecțiunilor dentare.
Controlul periodic la medicul stomatolog trebuie să rămână în continuare pe agenda ta, pentru realizarea procedurilor profesionale care nu pot fi replicate acasă. Ca și în cazul dinților naturali, un pacient cu o coroană dentară necesită igienizare profesională care include periaj profesional, detartraj și airflow. Respectarea acestor obiceiuri nu doar că îți păstrează dantura sănătoasă și impecabilă, dar și lungesc perioada de viață a coroanei dentare.
Cât rezistă coroana dentară?
Răspunsul scurt, direct și sincer – depinde!
Ca în multe alte tratamente stomatologice, durata de viață este influențată de mai mulți factori. În primul rând, rezistența coroanei dentare este oferită de materialul ales. Anumite materiale au caracter provizoriu, precum compozitul sau acrilatul, așadar ele nu sunt menite să aibă o rezistență mai mare de câteva luni.
Coroanele dentare cu caracter definitiv sunt compuse din materiale durabile. În funcție de material, ele pot rezista începând de la 5 ani până la 15 de ani sau chiar mai mult. De asemenea, este importantă vârsta pacientului, tipul de coroană, zona acesteia și îngrijirea ei. O coroană dentară care nu este îngrijită în modul recomandat de medic o să aibă durata de viață influențată într-un mod negativ, indiferent de materialul ales.
Alte întrebări frecvente…
Cum se fixează?
Pasul final este reprezentat de cimentarea definitivă. În momentul în care ai decis împreună cu medicul că ești mulțumit de aspect, textură și formă, coroana dentară se cimentează definitiv pentru a fi stabilă. Poți vedea cum se montează o coroană dentară aici.
Este procesul de șlefuire unul dureros?
Nu. Ca în multe tratamente stomatologice, este o procedură care se face cu o anestezie locală, unde durerea nu va fi o problemă.
Poate avea aspect fals?
O coroana dentară realizată corect nu trebuie să se deosebească de restul dinților naturali. Nuanța aleasă este foarte importantă, din acest motiv culoarea dinților naturali ne ghidează în a lua o decizie cât mai potrivită.
Cum se simte?
Coroana dentară trebuie să se simtă și să se comporte ca un dinte natural. Pentru orice disconfort în mușcătură medicul stomatolog poate ajusta coroana pentru a fi cât mai potrivită.
Coroana dentară este deseori necesară pentru a completa o obturație de canal. Poți afla aici mai multe despre rolul coroanei dentare după un tratament endodontic.