Aparat dentar | Tot ce trebuie să știi despre el

Design-fără-titlu-1024x576.png

Ce este un aparat dentar?

Aparatul dentar este soluția recomandată pentru corectarea anomaliilor dento-maxilare. Optarea pentru un aparat dentar este în primul rând bazată pe motive funcționale, iar abia apoi pe motive estetice. O poziție corectă a dinților pe arcadă nu este doar plăcută din punct de vedere estetic, ci are și numeroase beneficii care contribuie la calitatea vieții noastre.

Cum funcționează un aparat dentar?

Aplicând o presiune la nivelul dinților, aparatul dentar are forța de a corecta poziția acestora. În plus, tratamentul ortodontic poate corecta asimetrii faciale, astfel, aspectul fizionomic este și el îmbunătățit. Câteva exemple de cazuri reale în care tratamentul ortodontic corectează asimetria facială:

Buza pacientului este împinsă în exterior datorită dinților, uneori fiind chiar greu sau imposibil de închis complet gura.

Pacientul are buza împinsă asimetric, datorită unui canin ieșit în exterior.

Buza este împinsă în interior, datorită dinților înclinați către interiorul gurii. Astfel, buza pare înfundată și subțiată, oferind un aspect îmbătrânit al gurii.

Devierea mandibulei spre stânga sau dreapta, cauzând astfel o asimetrie facială majoră.

Bărbia pacientului este alungită, lăsând impresia de o față exagerat de alungită și de obraji care nu ies în evidență suficient.

Cum știm dacă avem nevoie de un aparat dentar?

Necesitatea unui aparat dentar este stabilită de medicul ortodont. Este posibil să avem nevoie de un aparat dentar dacă ne regăsim în una sau mai multe situații precum:

Aspect estetic neplăcut al danturii datorită poziționării;

Bruxism (scrâșnitul dinților);

Dicție dificilă;

Dinți înghesuiți;

Masticație dificilă;

Mușcătură incorectă;

Probleme de aliniere;

Probleme gingivale datorită mușcăturii incorecte.

Cum decurge un tratament ortodontic?

CONSULTAȚIA DE SPECIALITATE

Ca în multe alte tratamente stomatologice, totul începe cu o consultație de specialitate. Pentru această consultație, medicul ortodont are nevoie de un set de radiografii pentru a putea analiza dantura pacientului. În urma acestei consultații, medicul ortodont poate realiza un plan de tratament personalizat.

ACTIVAREA APARATULUI DENTAR

O procedură foarte simplă și lipsită de durere, care durează aproximativ o oră pentru o arcadă. Înainte ca aparatul dentar să fie montat cu ajutorul unui adeziv special, se realizează o igienizare profesională (detartraj cu ultrasunete și periaj profesional).

CONTROL PERIODIC

Similar altor tratamente, este necesară vizita periodică la medicul ortodont pentru a putea observa evoluția danturii. Prin respectarea acestor vizite, ne asigurăm ca evoluția este cea pe care ne-o dorim și că nu întâmpinăm dificultăți care ar afecta rezultatul final.

ÎNDEPĂRTAREA APARATULUI DENTAR

Când se ajunge la rezultatul final, îndepărtarea aparatului dentar se realizează doar în cadrul cabinetului stomatologic de către medicul ortodont. Acest proces nu durează mai mult de o oră, fiind urmat de o ședință de igienizare profesională (detartraj cu ultrasunete și periaj profesional).

PURTAREA APARATULUI DE CONTENȚIE

Acesta fiind de două tipuri, fix sau mobil, are rolul de a păstra dinții în poziția dorită. Mai departe pacientul trebuie să respecte indicațiile oferite de către medic.

Care sunt beneficiile unui aparat dentar?

Corectarea dinților malpoziționați

Migrarea dinților pe arcada dentară într-o poziție corectă.


Corectarea spațiilor interdentare

Spațiile interdentare exagerate sau chiar lipsa acestor spații este corectată de aparatul dentar.


Igiena corectă

Curățarea și igienizarea danturii devine mai ușoară și eficientă când dinții nu mai sunt înghesuiți.


Îmbunătățirea aspectului

Devenim mai încrezători și confortabili cu propria înfățișare când avem un zâmbet frumos și o dantură poziționată corect.


Îmbunătățirea dicției

Sunetele sunt formate din mișcările limbii contra dinților superiori. Astfel, dacă dinții sunt poziționați incorect, apar deseori probleme de dicție (ex: vorbirea sâsâită). Aceste probleme se remediază cu ajutorul îndreptării dinților.


Reducerea riscului paradontozei și afecțiunilor gingivale

Deoarece dinții devin mai ușor de igienizat, riscul apariției acestor boli este redus considerabil.

Îmbunătățirea funcționalității

O bună funcționalitate include o mușcătură corectă și o dezvoltare benefică a danturii.


Îmbunătățirea masticației și a digestiei

Procesul digestiv începe din cavitatea bucală, odată cu masticația. Când alimentele nu sunt masticate suficient pot apărea probleme la stomac și diverse probleme digestive, deoarece alimentele sunt digerate în bucăți prea mari.


Prevenirea eroziunii dentare

Dantura aliniată incorect cauzează aplicarea unei forțe exagerat de mari pe un anumit dinte, iar treptat acest lucru duce la erodarea osului. Astfel, aparatul dentar corectează poziția danturii și automat a modului de aplicare a forței.


Prevenirea durerilor și a leziunilor dentare

Dantura inegală poate rezulta în mușcarea excesivă a pielii fălcilor în timpul vorbirii sau a masticației. În plus, poziția incorectă a danturii favorizează apariția accidentelor (ex: dantura îndreptată spre exterior).


Reducerea riscului apariției cariilor dentare

Când periajul devine mai eficient, riscul apariției cariilor este redus considerabil.

Câte tipuri de aparate dentare există?

APARATE DENTARE FIXE

Cum ii spune și numele, acest aparat dentar este fixat de către ortodont și are la baza lui aplicarea brackeților pe dinți. Brackeții se fixează prin cimentarea pe suprafața dinților și sunt acționați prin intermediul unui arc (sau „sârmă”) care trece prin mijlocul lor. Astfel, se aplică o presiune pe dinți care are rolul de a îi deplasa într-o poziție corectă. Materialul unui bracket poate fi de mai multe tipuri, cel mai utilizat fiind cel metalic, dar există și variante mai discrete care se apropie de culoarea naturală a dinților.
Aparat dentar
Aparat dentar

APARATE DENTARE MOBILE

Aparatul dentar mobil poate fi aplicat și îndepărtat în orice moment direct de către pacient. Acest tip de aparat dentar este foarte întâlnit în rândul copiilor, în cazurile în care dinții sunt ușor înghesuiți. Un avantaj important al acestui tip de aparat este ușurința igienizării danturii, ușurința masticației și a alimentației. În plus, acest aparat dentar poate fi personalizat în diverse culori sau combinații pentru cei mici, așadar, este nevoie doar de puțină imaginație din partea lor.

Care este vârsta maximă pentru un aparat dentar?

Ca în multe alte situații, este recomandată intervenția cu astfel de tratament cât mai devreme posibil. Însă, acest lucru nu înseamnă sub nici o formă că există o vârstă maximă pentru un tratament ortodontic. Fie copil, adolescent sau adult, aparatul dentar poate fi purtat indiferent de vârstă.

Cât timp purtăm aparatul dentar?

Această întrebare o poate răspunde cu exactitate doar un medic ortodont în timpul consultației. În funcție de caz, poate fi o perioadă între 6 și 24 de luni. Deoarece știm că și motivația pacientului are de suferit când perioada purtării crește, recomandăm ca tratamentul să fie respectat în totalitate. Așadar, pentru a purta aparatul dentar cât mai puțin, dar fără să afectăm rezultatele finale, este recomandat să fie respectate în totalitate indicațiile medicului specialist.

Există diverse variabile care joacă un rol fundamental când vine vorba de timpul necesar purtării unui aparat dentar. Ca în multe alte tratamente, acest timp este influențat de factori precum:

Planul de tratament;

Tipul aparatului;

Statusul dentar al pacientului la început de tratament;

Implicarea pacientului în tratament (respectarea cu strictețe a indicațiilor oferite);

Vârsta pacientului;

Igiena orală a pacientului.

La ce durere ne putem aștepta când purtăm un aparat dentar?

Imediat după montarea unui aparat dentar ne putem aștepta la durere și disconfort, pentru o durată de câteva zile. Aceste efecte sunt foarte normale, deoarece un aparat dentar implică o jenă în perioada acomodării. Dacă masticația, alimentația, vorbirea și igienizarea sunt realizate conform indicațiilor medicului, disconfortul nu va fi o problemă de lungă durată, iar acomodarea va fi mai rapidă.

Poți afla mult mai multe aici, unde am luat 10 lucruri frecvent spuse despre aparatul dentar și am dat verdictul nostru – care sunt mituri și care sunt adevărate.

Hai să ne cunoaștem!

PROGRAMEAZĂ-TE!

Ne poți contacta telefonic de luni până vineri în intervalul orar 9:00-20:00 sau oricând pe adresa noastră de email.


PROGRAMĂRI

+40 744 342 485EMAIL

contact@optimdent.roUrmărește-ne pe

SOCIAL MEDIA

Vrei să descoperi sfaturi utile direct din partea specialiștilor? Urmărește-ne!© OPTIM DENT 2024. Toate drepturile rezervate.