Măsea de minte | Totul despre extracție și tratament
Ce este o măsea de minte?
O măsea de minte reprezintă cel de al treilea molar și este cunoscută pentru zona îndepărtată în care se află. O persoană poate avea maxim patru măsele de minte, două superioare și două inferioare. Cu toate acestea, sunt cazuri în care o persoană poate avea mai puțin de patru măsele de minte.
La ce vârstă erupe o măsea de minte?
O măsea de minte necesită spațiu pentru a putea erupe, din acest motiv ea apare când arcada dentară este matură. În mod normal, ne putem aștepta la apariția acesteia între 16 și 25 de ani. Există și excepții, astfel ne putem aștepta la erupția ei și la alte vârste decât cele menționate.
Ce rol are această măsea?
Pe scurt, unul aproape inexistent. Pe vremea strămoșilor noștri acești molari erau folosiți intens pentru a mesteca alimente crude și tari. Obiceiurile alimentare s-au schimbat, iar odată cu ele s-a schimbat și rolul acestor dinți. Așadar, în prezent, măseaua de minte a devenit aproape inutilizabilă în mestecarea alimentelor.
Când se recomandă extracția măselei de minte?
Primul lucru necesar este o radiografie dentară. Radiografia oferă o imagine clară despre situația danturii, dintr-o perspectivă greu sau chiar imposibilă de observat cu ochiul liber. Așadar, această radiografie reprezintă punctul de plecare către stabilirea necesității unei extracții. În funcție de radiografie, medicul poate decide că este necesară o extracție dacă constată una sau mai multe din următoarele situații:
Poziție anormală
O poziție anormală este deseori primul semn că ar fi necesară extracția acelui molar, pentru prevenirea apariției altor probleme la nivelul danturii. De exemplu, o poziție anormală favorizează migrarea dinților, dureri dentare sau apariția cariilor.
Spațiu insuficient
În lipsa spațiului necesar, molarii de minte își fac loc cu forța, astfel împingând restul molarilor de lângă. În această situație pot apărea înghesuiri dentare („dinți încălecați”). În plus, dacă măseaua de minte nu are spațiu pe arcadă, aceasta poate erupe strâmb sau poate rămâne captivă în os.
Erupție parțială
Dacă o parte din măsea rămâne în gingie este favorizată retenția resturilor alimentare. Astfel, pot apărea boli ale gingiei și diverse infecții dentare.
Risc de infecții recurente
Măseaua de minte este cauza unei afecțiuni numită pericoronarită, care duce la inflamarea gingiei și apariția unei infecții dentare. Această infecție se poate extinde la nivelul gâtului și a obrajilor.
Risc crescut de carii
Datorită amplasamentului, acești molari pot fi greu de îngrijit. Din acest motiv, măselele de minte au tendința de a se caria foarte des și adânc.
Care sunt simptomele unei infecții la o măsea de minte?
Durere puternică
În cazul unei infecții la nivelul măselei de minte, aceasta se manifestă prin dureri puternice la atingere.
Febră
Apariția febrei este comună în cazul unei infecții.
Puroi
Când ajunge într-un stadiu avansat, infecția poate duce la formarea unei pungi de puroi, care la erupere secretă o substanță gălbuie.
Edem facial
O infecție la nivelul măselei poate duce la umflarea zonei din jurul maxilarului.
Dureri de cap
Aceste dureri sunt comune mai ales în situația în care infecția este într-un stadiu avansat.
Gingii inflamate
În cazul unei infecții, gingia care îmbracă măseaua se va înroși și va fi sensibilă la atingere.
Probleme de masticație
Datorită inflamației, deschiderea gurii și masticația pot deveni dificile, deoarece apare senzația de disconfort și durere.
Altele
Deteriorarea dinților vecini, noduli limfatici umflați, respirație neplăcută.
Cum apare infecția la nivelul măselei de minte?
Datorită poziției îndepărtate, această măsea este adesea curățată insuficient. Așadar, bacteriile și resturile alimentare pot fi blocate între molar și gingie, favorizând apariția infecției.
Cum se efectuează extracția măselei de minte?
Modul în care măseaua de minte urmează să fie extrasă este stabilit de medicul stomatolog, ținând cont de radiografia dentară. Extracția acestei măsele poate fi simplă sau complicată, în funcție de poziția acesteia și accesul pe care mediul îl are. În plus, în cazul unei infecții, primul pas este tratarea acesteia cu un tratament cu antibiotice. Abia după tratarea infecției pacientul poate reveni la cabinetul stomatologic pentru extracția măselei de minte. Un aspect general valabil, ca în cazul altor extracții, se va apela la o anestezie locală pentru a amorți zona.
Ce este un molar de minte inclus?
Un molar de minte inclus nu are posibilitatea de a erupe, acesta fiind blocat de alt dinte, gingie și/sau os. În timp ce acest molar rămâne blocat, rădăcina acestuia se alungește în continuare, provocând astfel dureri și disconfort. Poziția exactă pe care acest molar o are poate fi dată doar de o radiografie dentară. Dacă există simptome, printre ele se numără durerea puternică, respirație neplăcută, gingii inflamate și roșii.
Cum se extrage un molar de minte inclus?
Spre deosebire de extracția unui molar erupt, pentru această procedură se realizează o incizie la suprafața gingiei unde molarul de minte inclus este situat. Molarul va fi astfel extras, uneori fiind necesară tăierea acestuia în multiple bucăți, pentru a fi scos cu ușurință.
La ce să ne așteptăm după extracția măselei de minte?
Sângerare
Pentru a limita sângerarea, se recomandă evitarea scuipatului și scoaterea pansamentului urmând instrucțiunile medicului stomatolog.
Durere / Inflamare
În urma intervenției este normal să existe un disconfort și se recomandă folosirea unei pungi de gheață pe obraz pentru ameliorarea durerii și a umflăturilor.
Alimentație
Se recomandă evitarea produselor lactate, consumului de cafea sau de băuturi energizante, alimentelor fierbinți sau picante. În schimb, se recomandă consumul lichidelor și a alimentelor moi.
Igienă
Este important să se evite atingerea cu limba în zona unde s-a efectuat intervenția. Rutina curățării danturii se poate întoarce la normal după 24 de ore, dar cu mare atenție în zona intervenției.
Activități
După intervenție este necesar ca pacientul să se odihnească și să nu facă efort fizic. Evitarea activităților fizice se recomandă și în zilele care urmează.
Altele
În primele 24 de ore se recomandă evitarea fumatului, consumului de alcool și băuturilor carbogazoase.
Ce trebuie să facem înainte de extracție?
Se recomandă evitarea fumatului cu cel puțin 48 de ore înainte de extracție.
În ziua intervenției nu este indicat consumul de cafea, băuturi care conțin cofeină și băuturi alcoolice.
Persoanele cu probleme de tensiune care urmează un tratament trebuie să se consulte cu medicul curant înainte de această intervenție (ex: anticoagulante).
Când nu trebuie scoasă o măsea de minte?
Dacă măseaua de minte îndeplinește următoarele, cel mai probabil nu este necesară extragerea ei:
Se dezvoltă normal;
Are o poziție corectă pe arcadă;
A erupt în totalitate;
Este sănătoasă;
Nu împinge și să nu deranjează ceilalți dinți;
Nu afectează masticația;
Este ușor de accesat în momentul periajului.
Dacă îți este frică de ace și de anestezia dentară, poți citi aici răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări legate de anestezia pe care o facem.