11 lucruri pe care nu le știai despre dinți

11-lucruri-ciudate-despre-dinți-2-1024x425.png

Iți place să auzi fapte interesante sau chiar puțin ciudate? Și nouă! Din acest motiv am decis să căutam cele mai neobișnuite informații despre dinți și să facem o listă cu fapte mai puțin cunoscute despre aceștia.

Știai că…

1. Ai dinți unici

Precum o amprentă digitală, amprenta dentară este complet unică și diferă de la o persoană la alta. Acest aspect se aplică inclusiv gemenilor identici, care nu împart o amprentă dentară identică. Mai mult, știai că specialiștii în medicina legală folosesc amprentele dentare pentru a identifica victimele? Fiind o caracteristica personală, dantura noastră o sa fie mereu unică și putem fi identificați prin ea.

P.S. Și limba ta are o amprenta unică!

2. Primul dentist

Hesy-Ra (uneori numit și Hesi-Re sau Hesire) este considerat ca fiind primul dentist, acesta trăind la începutul celei de-a treia dinastii din perioada Egiptului Antic (2686 î.Hr. – 2613 î.Hr.). Hesy-Ra a avut multe titluri onorifice, precum “Confident al regelui”, însă cel mai cunoscut și discutat titlu a fost “Cel mai mare dintre dentiști”. Descoperirile arată că la vremea respectivă în Egipt au fost folosite tehnici de consolidare a danturii cu ajutorul unor sârmuliţe din aur.

3. Mamiferele fără dinți

Te-ai fi așteptat ca balena albastră, cel mai mare mamifer de pe pământ, să nu aibă dinți? Aceasta face parte din subordinul balenelor cu fanoane, care au dezvoltat niște formațiuni în formă de perie, care funcționează ca o sită. În ciuda dimensiunilor mari, aceste mamifere nu consumă multă hrană, ele hrănindu-se aproape exclusiv cu krill. Pentru a se hrăni cu aceste mici vietăți, fanoanele le ajută ca din tonele de apă introduse în gură să rețină doar hrana.

4. Girafele nu au dinți frontali

Oamenii și girafele au același număr de dinți, si anume 32, însă girafele au o poziționare complet diferită față de noi. Acestea nu au dinți frontali superiori, acestea având dinți superiori amplasați doar în spatele gurii. În ceea ce privește dinții inferiori, aceștia au poziționarea pe care o avem și noi.

5. Cel mai scump dinte

dințiConform Guinness World Records, cel mai scump dinte vândut într-o licitație se presupune că este a lui John Lennon. Acesta a fost vândut lui Dr. Michael Zuk (Canada) în noiembrie 2011 în Regatul Unit, la prețul de £23,010 ($36,857).

6. Dintele tău este un iceberg

Ai fi bănuit vreodată că dintele tău și un iceberg pot fi comparate? Ca să îți înțelegi dinții mai bine, imaginează-ți un iceberg. Similar unui iceberg, partea de la suprafață pe care o putem vedea cu ochiul liber reprezintă mai puțin din jumătatea dimensiunii dintelui. Așadar, aproximativ o treime din fiecare dinte se află în interiorul gingiei, din acest motiv este foarte importantă sănătatea și aspectul gingiilor noastre.

7. Dinții apar înainte să apărem noi

Deși nu sunt vizibili la naștere, oamenii au dinți încă din primele secunde de viață. Mai mult decât atât, mugurii dinților încep să se formeze încă din a 6-a săptămână de sarcină, iar dinții permanenți încep să se formeze în a 4-a lună de sarcină.

8. Primim două seturi de dinți

dințiÎn timpul vieții, un om primește de la natură două seturi de dinți. Dinții temporari (“dinții de lapte“) apar prima dată în număr de 20, iar apoi apare cel de-al doilea set de dinți, cel permanent. Al doilea set de dinți este cel care ne rămâne toată viața și trece alături de noi prin schimbările venite cu înaintarea în vârstă (de la adolescent la adult). Din acest motiv este foarte important să avem mare grijă de dinții noștri, atât de cei temporari, cât și de cei permanenți, pentru că alții nu mai primim! Este o concepție greșită să credem că este inutilă tratarea dinților temporari, deoarece problemele dinților temporari se pot “transfera” la dinții permanenți, iar astfel pot genera complicații.

9. Cea mai dură parte a corpului

dințiPrintre sute de fapte surprinzătoare despre dinți, mulți sunt șocați de faptul că smalțul reprezintă cea mai dură parte a corpului nostru. Cu toate acestea, nu testați rezistența acestuia prin folosirea dinților pentru a deschide diverse ambalaje sau a ronțăi diverse obiecte. Smalțul nu este invincibil, așa că acesta poate suferi fisuri și degradări. În plus, smalțul trebuie susținut cu o alimentație bună și îngrijire corectă cu produse de calitate, pentru a putea fi puternic și rezistent. Rezistența acestuia este foarte importantă, deoarece odată ce ea dispare, dinții sunt compromiși.

10. Casa milioanelor de bacterii

dințiGura noastră este un ecosistem pentru mai mult de 600 de specii diferite de bacterii, unde mai găsim sute de specii de viruși, ciuperci, fungi și protozoare. Dușmanul nostru principal este bacteria numită “Streptococcus mutans“, care transformă zahărul și carbohidrații în acizi care în timp “mănâncă” din dinți. Ca să ne facem o idee mai clară, 1ml de salivă conține 100 de milioane de bacterii.

11. Producem mii de litri de salivă

Corpul nostru produce aproximativ 1 litru de salivă pe zi, ceea ce în funcție de durata de viață, poate însemna aproximativ 35.000 de litri. Saliva are un rol fundamental în sănătatea noastră, deoarece contribuie la alimentație, digestie, dar și neutralizarea acizilor din placa bacteriană.

Vrei să afli 10 greșeli frecvente și involuntare pe care le facem și care pot duce la probleme de sănătate dentară?





Hai să ne cunoaștem!

PROGRAMEAZĂ-TE!

Ne poți contacta telefonic de luni până vineri în intervalul orar 9:00-20:00 sau oricând pe adresa noastră de email.


PROGRAMĂRI

+40 744 342 485



EMAIL

contact@optimdent.ro



Urmărește-ne pe

SOCIAL MEDIA


© OPTIM DENT 2024. Toate drepturile rezervate.