Albirea dinților | Tot ce trebuie să știi
Ce reprezintă albirea dinților în cabinetul stomatologic?
Albirea dinților este cea mai cunoscută și solicitată procedură din estetica dentară. Acest tratament are rolul de a oferi dinților o nuanță mai deschisă și strălucirea care deseori se pierde în decursul anilor. Există două modalități de albire dentară – la domiciliu sau în cabinetul stomatologic. Se pot găsi numeroase opțiuni de tratament pentru albirea dinților la domiciliu care pot fi achiziționate din farmacii, magazine fizice sau online. Câteva exemple de produse ar fi pasta de dinți pentru albire, apa de gură pentru albire, benzi de albire, geluri de albire și gutiere. Albirea dentară, indiferent de metoda aleasă, nu este permanentă, așadar rezultatele nu sunt pe viață. Nuanța obținută în urma albirii poate dura până la 2 ani, în funcție de pacient și de stilul de viață al acestuia (fumător, consumator de cafea, consumator de sucuri, etc.).
Albirea dinților la domiciliu sau la stomatolog?
Fiind în domeniu și înțelegând procedeul din spatele albirii dentare, majoritatea specialiștilor îndrumă pacienții către o albire dentară profesională. Produsele din comerț pot avea o concentrație foarte ridicată de peroxid, fiind substanța principală în albirea dinților. Astfel, când concentrația este mult prea ridicată, smalțul dinților este afectat și gingiile se pot arde. Concentrația de peroxid nu poate fi controlată de la domiciliu, iar din acest motiv poate fi o procedură care mai mult dăunează decât să facă bine.
Cum se realizează albirea dentară profesională la Optim Dent?
Aparatul folosit în cabinetul nostru este cel mai sigur pentru albirea dinților, fiind cel mai cerut aparat pentru această procedură estetică de către consumatorii din Statele Unite ale Americii. Albirea cu lampa profesională ZOOM oferă cele mai bune și sigure rezultate, protejând în același timp smalțul și gingia pacientului. O ședință de albire cu lampa ZOOM constă în aplicarea gelului special de albire, care are ca ingredient principal peroxidul de hidrogen. Aplicarea acestui gel se poate face pe parcursul a 4 ședințe (de câte 15 minute), 2 ședințe (a câte 30 minute) sau o singură ședință (de 60 minute). Indiferent de numărul de ședințe ales de pacient, rezultatele obținute nu au de suferit.
Care sunt beneficiile albirii dentare la stomatolog?
Folosim cel mai sigur aparat pentru albirea profesională a danturii;
Procedura este supervizată de un medic specialist, așadar riscurile sunt minime;
Tratamentul este personalizat în așa fel încât nuanța finală să se potrivească pacientului;
Efectul este vizibil imediat după procedură;
Procedura durează maxim 60 de minute;
Rezultatul se menține până la 2 ani;
Dinţi mai albi cu 8 nuanţe;
Smalțul și gingiile sunt protejate;
Nu provoacă sensibilitate dentară.
Albirea dentară sensibilizează dinții?
Pacientul poate simți o ușoară sensibilitate la nivelul danturii în primele 24 de ore. Din acest motiv este foarte importantă respectarea indicațiilor oferite de către specialist pentru perioada post tratament. Această senzație de sensibilitate nu durează mai mult de 48 de ore și nu ar trebui să lase efecte pe termen lung. Lampa pe care o utilizăm nu lasă efecte adverse și nu implică complicații ulterioare, iar faptul că procedură este controlată de un specialist face întreaga experiență sigură.
Care sunt indicațiile după albirea dinților?
Igiena orală corectă (periaj de 2 ori pe zi, suplimentat de apă de gură);
Se recomandă evitarea fumatului timp de 24 de ore de la tratament;
Se recomandă evitarea consumului de alimente și lichide colorate timp de 24 de ore de la tratament (suc, cafea, ceai, ciocolată, vin, fructe roșii, etc.);
Dacă consumul de lichide colorate este necesar, se recomandă utilizarea unui pai în primele 24 de ore.
Respectarea vizitei pentru detartraj o dată la 6 luni.
Este o procedură dureroasă?
Dacă este realizată corect și dacă pacientul respectă indicațiile oferite de către medicul stomatolog, această procedură nu este una dureroasă. Albirea dentară trebuie să respecte planul de tratament stabilit, în care s-a luat în considerare profilul pacientului, dantura și nivelul de colorații dentare. Substanța folosită este controlată de către specialist pentru a nu pune în pericol smalțul și gingiile.
Sunt un candidat bun pentru această procedură?
Un candidat bun pentru acest tratament are cel puțin vârsta de 18 ani. Cei mai potriviți pacienți prezintă pete dentare (rezultate din fumat, consum de cafea, vin sau alte alimente colorate), au dinții îngălbeniți și lipisiți de strălucire. De asemenea, această procedură nu este indicată femeilor gravide sau celor care alăptează în prezent. Pentru a stabili dacă această procedură îți este potrivită, medicul stomatolog îți va recomanda o igienizare profesională înainte de albirea dentară (detartraj cu ultrasunete, airflow, periaj profesional). Igienizarea profesională are rolul de a îndepărta depunerile de tartru și petele dentare superficiale, astfel, mediul poate analiza dantura în starea ei cea mai curată.
Cum reacționează o lucrare protetică la astfel de procedură?
Albirea dentară nu are nici un efect asupra lucrărilor protetice sau oburațiilor fizionomice (plombe dentare). Acestea nu își modifică nuanța de alb, asemenea smalțului dentar, deoarece substanțele de albire nu au nici o putere asupra acestor materiale restaurative. Din acest motiv, în cazul obturațiilor fizionomice (plombe dentare), după o albire dentară poate fi nevoie să înlocuiți obturațiile vechi cu o nuanță mai deschisă. În cazul în care pacientul are foarte multe obturații sau lucrări protetice, medicul stomatolog poate recomanda renunțarea la această procedură de albire, pentru a evita o diferență de nuanță semnificativă și un aspect nesatisfăcător.
Poți afla aici mai multe despre procedura de igienizare profesională recomandată înainte de o albire dentară.