Carie dentară | Informații de la A la Z

Design-fără-titlu-33-1024x576.png

Peste 70% dintre români suferă de cel puțin o carie dentară. Tratarea acestei afecțiuni dentare este foarte importantă pentru starea generală de sănătate și încrederea pe care o avem în noi. Totuși, multe persoane încă au o reținere în a consulta un medic stomatolog pentru a trata aceste probleme. Fie că este vorba de frica de medicul dentist sau de durere, lipsa timpului sau motive financiare, vizita la medicul stomatolog pare să fie mereu pusă pe lista de așteptare.

Este bine de reținut faptul că pe termen lung lipsa unui tratament adecvat poate rezulta în afecțiuni la nivelul altor organe. Prin urmare, caria dentară este cel mai ușor de tratat când este în stadiul incipient, atât din punct de vedere medical, cât și financiar.

Ce este caria dentară?

Caria dentară reprezintă demineralizarea țesuturilor dentare, rezultând într-o zonă deteriorată permanent prin mici deschideri sau găuri. Prin urmare, o carie apărută nu se poate îmbunătăți sau trata singură de la natură. La exterior, caria dentară se manifestă prin apariția unei cavități de culoare (gri sau maro) pe dinte. În timp apare și o durere la nivelul dintelui, semnalând astfel că procesul carios este în stadiu avansat și se apropie de țesutul pulpar (nervul dintelui). Această durere este accentuată de băuturi reci sau calde, consumul de dulciuri, mestecarea alimentelor și chiar de periajul dentar. Odată ce a ajuns în acest stadiu, ne putem aștepta la dureri greu de suportat și eventual infecții la nivelul rădăcinii dintelui.

Care sunt cauzele?

Caria apare datorită atacurilor acide repetate, în momentul în care saliva nu poate să restabilească echilibrul. Prin urmare, gustările repetate prezintă un risc crescut, deoarece dantura este atacată constant și nu are timp de refacere. Printre alți factorii care favorizează apariția cariilor se numără următoarele:

igiena dentară necorespunzătoare;

fumatul;

stresul;

consumul ridicat de alimente bogate în zahăr;

locația și poziția dinților.

Care sunt simptomele?

În prima etapă, o carie dentară nu produce nici un simptom, deoarece aceasta este limitată la smalțul dintelui. Deoarece smalțul nu conține vase de sânge sau terminații nervoase, lezarea acestuia nu produce dureri. În momentul în care stadiul cariei avansează, caria dentară trece de smalț și ajunge la dentină. Odată ajunsă aici, caria este în apropierea pulpei dentare și ne putem aștepta la apariția durerilor spontane. În acest stadiu avansat apar următoarele:

respirație urât mirositoare;

dureri dentare cu intensitate crescută;

sensibilitate la cald, rece sau dulce;

aspectul neplăcut (pete maronii, gri sau negre).

Ce riscuri apar odată cu o carie?

Dacă astfel de simptome vă sunt deja cunoscute, este nevoie să apelați cât mai repede la un medic stomatolog pentru a primi tratamentul adecvat. Ignorarea acestor simptome poate rezulta în avansarea afecțiunii, infecții ale gingiilor și al osului aflat sub ele și chiar pierderea dintelui. Infecțiile pot produce un abces dentar, având simptome precum dureri dentare intense, inflamații, febră și stare de rău. În acest stadiu avansat soluția este extracția acelui dinte.

Cum știu că am o carie?

Din nefericire, sunt rare cazurile când putem depista singuri și în timp util cariile pe care le avem. Cariile pot apărea pe suprafețe greu de depistat cu ochiul liber în oglindă. În plus, acestea sunt greu de depistat și de persoanele care nu sunt în domeniu și se uită pentru noi. Cel mai sigur și eficient mod de a depista cariile este la medicul dentist în timpul unui control de rutină. Multe carii se dezvoltă sub suprafața dintelui, astfel ele pot fi foarte greu de observat fără echipamentul adecvat.

Există mai multe tipuri de carii dentare?

Cariile dentare pot fi de mai multe tipuri:

pe suprafață netedă (apare pe suprafețele laterale ale dinților);

în șanțuri și fosete (apare pe suprafața dintelui cu care mestecăm alimentele);

secundară sau marginală (apare între dinte şi obturație);

pe rădăcina dintelui (apare în special la persoanele în vârstă sau la cele cu boală parodontală activă, unde gingia se retrage și lasă rădăcina dintelui expusă în cavitatea bucală)

recurentă sau recidivă (apare sub obturații și sunt descoperite prin intermediul radiografiei dentare)

Cum prevenim caria dentară?

Cea mai eficientă metodă de prevenire a cariei constă în respectarea igienei orale corespunzătoare. Prin urmare, periajul de cel puţin 2 ori pe zi (dimineața şi seara), folosirea aţei dentare şi a apei de gură ajută la prevenirea cariilor dentare. Toate acestea au rolul de a elimina resturile alimentare rămase în spaţiile interdentare şi bacteriile rămase în cavitatea orală.

O alimentație sănătoasă care nu trebuie să abunde în produse bogate în carbohidrați.

Eliminarea obiceiurilor vicioase, în special fumatul și consumul excesiv de alcool. Aceste obiceiuri afectează nu doar dantura, ci și alte organe vitale (ficatul, plămânii, rinichii sau inima).

Consultul periodic la medicul dentist este extrem de important. Vizita la medic ajută la prevenirea și tratarea cu succes a cariilor și alte afecțiuni dentare.

Evită cariile dentare și află de aici ce obiceiuri simple poți implementa pentru a avea dinți sănătoși.





Hai să ne cunoaștem!

PROGRAMEAZĂ-TE!

Ne poți contacta telefonic de luni până vineri în intervalul orar 9:00-20:00 sau oricând pe adresa noastră de email.


PROGRAMĂRI

+40 744 342 485



EMAIL

contact@optimdent.ro



Urmărește-ne pe

SOCIAL MEDIA


© OPTIM DENT 2024. Toate drepturile rezervate.