Alimente benefice pentru copii și dantura lor
Uneori poate fi dificil să atragem copii cu alimente sănătoase care să includă aportul potrivit de vitamine si minerale. Acest lucru devine și mai dificil când ne gândim la numeroasele alimente nesănătoase disponibile pe piață, dar care sunt mai interesante pentru copii. Conform UNICEF, numărul de copii care suferă consecințele unei alimentații deficitare este alarmant de mare, informație extrem de îngrijorătoare.
Pe lângă beneficiile mâncării sănătoase asupra organismului celui mic, secretul dinților sănătoși se poate afla în prânzul copilului tău. Există alimente benefice pentru copii și pentru dezvoltarea danturii lor, însă există la fel de multe opțiuni mai puțin sănătoase care pot avea efecte negative pe termen lung. Descoperă ce mâncare ar trebui inclusă cât mai des în alimentația copiilor și ce alimente nocive ar trebui evitate, pentru a avea o dantură puternică și sănătoasă.
Alimente benefice pentru copii
Mere
Merele sunt bogate în fibre și pot îndepărta placa bacteriană de pe dinții celor mici. Ca bonus, merele sunt pline de vitamine și minerale, făcând aceste gustări foarte sănătoase și benefice pentru copii.
Leguminoase
Aceste legume crocante conțin multă apă și necesită o masticație mai energică, astfel frecând suprafețele dinților. Apa și fibra din aceste legume echilibrează zaharurile și ajută la curățarea danturii (ex: țelină, morcovi).
Apă
Apa este esențială pentru buna funcționare a organismului, indiferent de vârstă. Asemănător salivei, apa are rolul de curățare, prin urmare, este foarte important ca cel mic să consume un pahar cu apă la 30 de minute după masă.
Ouă
Ouăle reprezintă o sursă excelentă de calciu, proteine și vitamina D, toate fiind benefice și esențiale pentru sănătatea orală. Gălbenușul din ou îl ajută pe cel mic să aibă un smalț puternic și sănătos.
Lactate
Fie că vorbim de lapte, brânză sau iaurt, toate aceste alimente sunt surse bogate în calciu, care pot proteja smalțul dinților celor mici. Elementele nutritive din produsele lactate pot neutraliza o parte din acidul produs de placa bacteriană. Mare atenție la iaurtul ales, deoarece dacă acesta conține zahăr, toate efectele bune sunt anulate.
Nuci și semințe
Nucile și semințele sunt o gustare delicioasă și benefică pentru dantura copiilor. Acizii pe care acestea le conțin ajută la eliminarea plăcii bacteriene, iar cantitățile lor de calciu și fosfor pot proteja dinții (ex: migdale, alune, caju). Mare atenție la cantitatea consumată, deoarece sunt alimente bogate în grăsimi vegetale.
Alimente nocive pentru dantura copiilor
Băuturi zaharoase
Consumat în exces, zahărul este extrem de dăunător pentru dantură și pentru sănătatea noastră. Fie ele carbogazoase sau nu, zahărul din aceste băuturi distruge smalțul dinților și provoacă carii dentare.
Popcorn
Consumul de popcorn este dăunător pentru dantura copiilor, deoarece poate deteriora smalțul dinților. Cojile prezente în popcorn pot intra sub gingii, iar înlăturarea lor poate fi dificilă, fie că se folosește periuța de dinți sau ața dentară.
Murături
Oțetul și murăturile sunt alimente nocive și dăunătoare danturii, datorită nivelului ridicat de acid pe care acestea îl au. După consumul acestor alimente este recomandată spălarea dinților în 30-60 de minute, pentru a nu lăsa acidul pe suprafețele dentare prea mult timp.
Chips-uri, pâine și paste
Amidonul obținut din făina albă poate duce la carii dentare, astfel, este recomandat să evităm consumul alimentelor cu mulți carbohidrați. Pentru un înlocuitor bun al făinii albe din paste și pâine, optați pentru grâul integral.
Bomboane masticabile
Acestea au cantități foarte mari de zahăr, sunt foarte lipicioase și pot dizolva smalțul (ex: caramele, jeleuri). Dacă cei mici consumă astfel de bomboane trebuie să ne asigurăm că își periază dinții și își clătesc bine gura după gustare. Un bun înlocuitor pentru aceste bomboane sunt fructele uscate fără zahăr.
Citrice
Deși sunt o sursă bogată de vitamina C, acestea pot deteriora în timp smalțul dinților celor mici. Aceste alimente foarte acide au puterea de a eroda smalțul dinților (ex: lămâie, grapefrut).
Sucuri din fructe
Sucurile de fructe din comerț, chiar si cele care susțin că sunt din 100% naturale, conțin adesea niveluri ridicate de zahăr. Este recomandat să citim cu atenție etichetele acestor sucuri, pentru a ne asigura că nu conțin zahăr.
Asigură-te că ai grijă de sănătatea dentară a copilului tău pentru a evita apariția afecțiunilor dentare. Poți descoperi aici tot ce trebuie să știi despre cariile dentare, pentru a te asigura că îl protejezi pe cel mic de apariția acestora.