5 sfaturi pentru copii cu dinți sănătoși
Mulți copii din România se confruntă cu dinți cariați și problematici, deoarece de multe ori adulții nu le oferă indicații și sfaturi utile care ar putea să îi ajute în viitor. Conform studiilor, 75% dintre copii cu vârsta între 5 și 13 ani au carii dentare pe dinții temporari, 4 din 10 copii de până în 13 ani au carii dentare pe dinții definitivi, 90% dintre aceste carii nu sunt tratate, iar 4% din dinții afectați au fost deja extrași din cauza cariilor prezente. În plus, 38% dintre copii au placă bacteriană semnificativă la nivelul danturii, lucru ce semnalizează o igienă orală precară.
1. Periaj corect și supravegheat
Începând cu vârsta de 2 ani copii pot fi îndrumați să își perieze singuri dinții, sub stricta supraveghere a părinților. Este importantă supravegherea pentru evitarea accidentelor și asigurarea unui periaj corect cu mișcări potrivite. Un periaj corect trebuie sa fie realizat atât pe suprafețele exterioare, cât și pe cele interioare. În plus, este foarte important periajul limbii și a părții interioare a obrajilor. Asigură-te că acest periaj este realizat timp de 3 minute, cât este necesar și pentru un adult.
2. Ce e prea mult strică
Este foarte important să nu facem exces cu produsele folosite, fie că vorbim despre pasta de dinți sau apa de gură. De exemplu, pentru preșcolari este recomandată o cantitate mai mică de pastă de dinți (cât un bob de mazăre). În plus, nu trebuie să exagerăm mișcările din timpul periajului sau presiunea cu care periem dinții. O presiune prea mare și un periaj prea agresiv poate duce la diverse traume la nivelul danturii și a gingiilor. Prin urmare, trebuie să avem grijă ca cei mici să nu creadă că dacă folosesc o cantitate mare de pastă de dinți sau dacă apasă puternic cu periuța de dinți periajul devine mai eficient.
3. Produse adiționale de igienă
Înainte de periajul dentar este recomandată folosirea aței dentare. Deși este frecvent neglijată și de adulți, aceasta poate reduce bolile gingivale și respirația urât mirositoare. În plus, ața dentară ajută dantura prin îndepărtarea plăcii care se formează în timp pe linia gingiei. Copilul poate folosi ața dentară începând cu vârsta de 4 ani, cu ajutorul părinților, iar de la 8 ani singur, odată ce a înțeles mișcările. Adițional, completați cu apă de gură specială pentru copii.
4. Formarea unei rutine
Periajul dinților se va efectua de minim două ori pe zi, folosind o periuță specială pentru copii, care să nu fie dură sau mare. De asemenea, pasta de dinți se alege în funcție de preferințele celui mic, dat fiind faptul că poate alege dintr-o varietate foarte mare (de preferat cu fluor pentru a preveni cariile și tartrul). Toate aceste acțiuni trebuie să se formeze și să devină o rutină pentru copil, iar în timp să o practice fără să i se aducă aminte. Această rutină trebuie sa îi revină celui mic ca o responsabilitate foarte importantă pe care trebuie să o respecte zilnic. În plus, te sfătuim să îl lași pe el să aleagă ce periuță și ce pasta de dinți dorește, făcând și acest proces de decizie o parte din rutina și responsabilitatea sa.
5. Aparatul dentar și minunile sale
Au trecut de mult vremurile când aparatul dentar era văzut ca un dispozitiv pe care nimeni nu dorea să îl poarte. Pe lângă partea estetică pe care o rezolvă, aparatul dentar umblă și la problemele de natură funcțională. Așadar, corectarea poziției dinților face ca periajul dentar și igiena orală să fie mai ușor de realizat. De exemplu, dinții înghesuiți limitează copilul să ajungă cu periuța de dinți sau cu produsele adiționale în toate locurile necesare. Prin urmare, așa apar depunerile de resturi greu de îndepărtat, tartru sau carii dentare. Aparatul dentar nu reprezintă nici un chin, nu este nici un dispozitiv dureros și nu mai este atât de greu de întreținut. În concluzie, dacă medicul specialist recomandă un aparat dentar, îți recomandăm să nu eviți acest tratament.
Prezintă-i celui mic lista de mai sus, iar mai apoi ca să îi captezi interesul lasă-l să descopere aici 11 fapte interesante despre dinți!